Споживча кооперація працює на перемогу — Спілка споживчих товариств Кіровоградської області

Споживча кооперація працює на перемогу

Минуло більше місяця з часу повномасштабного вторгнення російських військ на території України. Залишивши далеко позаду шок та страх, українці по максимуму об’єднуються та згуртовуються проти «зовнішнього ворога».

– Неможливо зараз залишатися байдужим, коли ворог так безжально й цинічно руйнує українські міста та вбиває мирне населення. Сьогодні ми як ніколи згуртувалися. Кожен на своєму місці намагається робити все можливе заради спільної перемоги. Від початку війни Кіровоградщина разом із іншими областями, де не ведуться бойові дії, перетворилася у тилові та опорні регіони. Наші найважливіші завдання – це допомагати Українській армії, приймати біженців та підтримувати економічний фронт України. Попри воєнний стан, кооперативні заклади та підприємства області ні на день не зупиняли своєї роботи і це дало нам можливість забезпечити безперервне надходження допомоги у багатьох пріоритетних напрямках, – відзначив Голова Правління Спілки споживчих товариств Кіровоградської області Петро Петрушевський.

– Міцний тил – це одна зі складових нашої майбутньої перемоги. Навіть у воєнний час економіка мусить працювати, там де дозволяє безпекова ситуація. З  першого тижня війни ми підтримуємо роботу усіх магазинів та працюємо на забезпечення населення продуктами харчування та товарами першої необхідності, – розповідає голова правління Бобринецького райспоживтовариства Валентина Татарова. – Минулий місяць вся наша велика кооперативна команда, і це говорю не лише про колектив Бобринецького райспоживтовариства, працювала у посиленому режимі. З введенням воєнного стану постачальники тимчасово припинили доставку товарів, тому ми самотужки налагоджували питання логістики. Основні зусилля кооператорів були сконцентровані на безперебійній доставці товарів від постачальників. Спочатку ми зосередилися на продуктах першої необхідності, таких як: хліб, борошно, крупи, макаронні вироби, цукор. Багато в чому орієнтувалася на місцевого товаровиробника, а згодом почали доповнювати асортимент і іншими важливими продуктами. Наше постачання працювало у повному обсязі, тобто скрізь, і без продуктів харчування не залишилася жодна кооперативна крамниця навіть у найвіддаленішому селі. Наразі ситуація стабілізувалася: логістичні ланцюги відновлено, постачальники працюють, але зі змінами у розрахунках. Якщо раніше відтермінування платежів було до 14-20 днів, то сьогодні оплата здійснюється попередньо або за фактом отримання товарів.

Як відзначив заступник Голови Правління Спілки споживчих товариств Кіровоградської області Григорій Трикозенко, обсяг загального товарообороту за лютий збільшився проти відповідного періоду минулого року майже на 18%. Це насамперед зумовлено підвищеним попитом на певні групи товарів та зростанням цін. Варто віддати належне і тому факту, що у перший тиждень війни люди почали не лише активно скуповувати товари, а й залишати найнеобхідніше у пунктах збору гуманітарної допомоги для потреб підрозділів ЗСУ, територіальної оборони та переселенців. Понад 20 таких пунктів було сформовано у магазинах споживчої кооперації області, підготовлено більше 300 кв.м. складських приміщень.

З початку повномасштабної війни, яку розпочала росія на території України, кооперативні організація та підприємства Кіровоградщини надали допомогу терообороні, медичним установам на загальну суму більше 1,5 мільйона гривень, працівники системи перерахували на підтримку Збройних Сил України  майже 1 мільйон гривень.

– На війні немає маленьких справ і кожна допомога сьогодні неймовірно важлива та цінна. Завдяки нашій основній діяльності ми можемо продовжувати допомагати продовольством, транспортними послугами, готувати обіди для оборонців та збирати продуктові набори для евакуйованих сімей. Робити все, що потрібно для життя та перемоги. Для підтримки обороноздатності країни наші працівники перерахували частину заробітної плати на допомогу армії, – говорить голова правління Компаніївського райспоживтовариства Микола Жученко.

Scroll To Top