Семінар у Новоархангельському райспоживтоваристві: досвід та враження — Спілка споживчих товариств Кіровоградської області

Семінар у Новоархангельському райспоживтоваристві: досвід та враження

Останній раз Правління Споживспілки та керівники кооперативних організацій області всі разом збиралися тут чотири роки тому на аналогічному семінарі, що з легкої руки Голови Правління Спілки споживчих товариств Кіровоградської області Петра Петрушевського регулярно проводиться у районах.

Тоді голова правління Наталія Слоква лише починала своє головування, а сьогодні – це успішний керівник та вправна господиня, якій вдалося не лише зберегти структуру споживчого товариства, а це 6 юридичних підприємств: «Підвисоцьке», «Тернівське», «Іванівське», «Едем», «Кооператор» та «Ринок», але й підняти райспоживтовариство на новий якісний рівень. Що змінилося за цей відрізок часу, відповідь шукали під час виїзної частини програми. Адже народна мудрість говорить: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути». В цьому і переконані учасники заходу.

Робоча екскурсія розпочалася  із закладів ресторанного господарства. Ресторан «Ятрань», кафе «Лакомка» та «Гриль», їдальня «Центральна» розташовані відносно поряд, але кожен із закладів винятковий зі своїми родзинками та має свою цільову аудиторію.

Ресторан «Ятрань» один із найдавніших закладів громадського харчування у Новоархангельську, назву свою отримав від річки, що протікає у районі та бере свій початок на Уманщині. Вишуканий, класичний, знаходиться біля центральної площі, особливе місце для святкувань будь-яких свят та урочистостей, адже велика зала одночасно може вмістити до 100 осіб. А творчий персонал кухарів під шефством Наталії Попової зробить кожен банкет «смачним» святом.

Кафе ж «Лакомка» – це окремий світ для тих, хто жити не може без «солодкого щастя». Асортимент включає різноманітні страви, холодні та гарячі напої, особливим попитом користуються виготовлені тут млинці та пиріжки з різними начинками. Свою майстерність проявляють кухарі Катерина Подиряко та Лариса Поліщук.

«Нам приємно, що серед багатьох кафе місцеві жителі для свого відпочинку обирають заклади споживчої кооперації, аби утвердити цю традицію, і, щоб наші гості перетворилися у постійних відвідувачів, наш колектив дбає про осучаснення закладів, відпрацьовує робочі моменти, – розповідає голова правління райспоживтовариства Наталія Слоква, – так, на оновлення матеріально-технічної бази ресторану «Ятрань» та кафе «Лакомка» були вкладені значні кошти, у «Ятрані» оновили кухонне приміщення, замінили вікна, закупили нові столи та стільці, кухонний інвентар, у «Лакомці» зробили косметичний ремонт, добудували літній майданчик та встановили кондиціонер».

З-поміж представлених об’єктів, наймолодшим є кафе «Гриль», що працює більше року. З демократичними цінами, із затишною атмосферою, продавчиня Леся Якубенко пропонує великий вибір страв, приготовлених на грилі і не лише. Сочне м'ясо та риба, ніжна птиця, піца, м’ясні рулети, млинці, салати, желе, морозиво, свіже бочкове пиво та гідний вибір вин.

Інтер’єр витриманий у біло-червоних кольорах: яскраві пластикові столи зі зручними кріслами, барна стійка, плазмовий телевізор, кондиціонер, привабливі колоритні постери, що прикрашають залу. З моменту відкриття заклад одразу підкупив новоархангельців, кількість відвідувачів зростає, а разом з цим і товарообіг. «Ми серйозно налаштовані відкривати подібні заклади і надалі, зокрема у планах на найближчі чотири роки, ставимо за мету – відкрити два кафетерії у Новоархангельську та один у селі Кальниболот, площа кооперативних об’єктів цілком нам в цьому сприяє, питання за фінансовими ресурсами», – відзначила Наталія Валентинівна.

Далі були розглянуті об’єкти роздрібної торгівлі, у райцентрі крамниця «Господарочка» та магазин у селищі Підвисоке.

«Господарочка» яскравий приклад того, як Новоархангельське райспоживтовариство поступово розширює торгівлю непродовольчою групою товарів. Ще у минулому році – це була крамниця «Сільгоспродукти», а нині на площі 30 кв.м справжня господиня знайде тут все необхідне для свого дому: косметичні та мийні засоби, посуд та багато іншого. Загальна кількість найменувань асортименту складає більше 2000 одиниць.

Звичайно, таке переформатування крамниці не відбулося без ремонту: встановили пластикові вікна, оформили їх рекламними постерами, замінили стелажі та докупили нове обладнання.

За новими брендовими стандартами та з логотипом «Соор» працює крамниця у Підвисокому, під одним дахом з магазином діє і кафетерій. «Підвисоке, по сьогоднішнім міркам, – це велике село, тут проживає понад 1700 жителів, і магазинів, як для села вистачає, які до речі і знаходяться поблизу, тому боротьба за кожного покупця очевидна, – розказує продавець магазину Світлана Тузик, – нашим найкращим агітатором є полиці, які нині багатші, ніж були декілька років тому».

Здавалося б, на цьому семінар міг завершитись, проте стала його структура була порушена. До пленарної, виїзної частини додалася розважальна. «Враховуючи той факт, що район межує з Черкаською областю, ми не могли не відвідати славну «Софіївку» в Умані, – коментує семінар Голова Правління Споживспілки Петро Петрушевський, – починаючи з минулого року, якщо дозволяє час, обласні семінари проходять саме у такому форматі – з трьохскладовою структурою, відвідавши той чи інший район, ми знайомимось з визначними місцями, як наприклад, у межах семінару на базі Кіровоградського району відвідали «Хутір Надія», на базі Олександрівського – історико-архітектурний заповідник полководця Миколи Раєвського. Новоархангельське райспоживтовариство впевнено показало, що з такою тенденцією та амбіціями може стати одним із передових районів області, тут є чому повчитися».

Scroll To Top